Osztálykirándulás szervezés lépésről-lépésre

osztálykirándulás

Tavasszal és a tanév végén a jó idő beköszöntével elindulnak az iskolai osztályok, hogy felfedezzék az országot, esetleg más országokat, városokat, a természetet. Mivel egy osztálykirándulást több szempontból sem könnyű megszervezni, időben neki kell álljunk, hogy minden idejében meg legyen szervezve, mindenre megtaláljuk a legjobb megoldást. Pontokba szedtük mi mindenre jó, ha figyelünk a szervezés folyamán.

Úticél kiválasztása

Mindenképpen az a legjobb, ha a gyerekekkel közösen tervezzük meg hova szeretnének menni, mit szeretnének látni. Természetesen jó a szülőket is belevonni, hiszen a rendelkezésre álló anyagi keretet jellemző módon ők finanszírozzák. A gyerekeket vonjuk be a tervezgetésbe online és offline módon. Gyűjthetnek inspiráló fotókat, videókat, program lehetőségeket a különböző helyekről és  aztán közösen döntsük. Természetesen nehéz olyat találni, ami mindenkinek megfelelő, de a tartalmas programszervezéssel sokat tehetünk ennek finomítására. A cél meghatározása egyenesen adja a következő kérdést, hogyan jutunk el oda?

Költségvetés készítése

Mielőtt ebben is döntenénk, ismernünk kell az anyagi lehetőségeinket. A költségvetés készítése nyilvánvalóan tanári vagy kirándulásvezetői feladat, melyben vegyünk számításba minden felmerülő költséget. Útiköltség, szállás, étel-, italfogyasztás, biztosítások, belépőjegyek stb. A fennálló keret biztosítja majd a lehetőségeket, így az odajutás módját is.

Közlekedési eszköz, mód kiválasztása

Vonattal minden bizonnyal költséghatékonyabb lenne eljutni, de ne felejtsük el, hogy a vonat menetrendhez kötött, ami nehézséget okozhat főleg, ha átszállás is van benne.

Sokunk emlékében az él, hogy egy osztálykirándulás úgy az igazi, ha busszal megyünk. Ezt gondoljuk már időtlen idők óta, hiszen semmi sem nagyobb élmény, mint közösen egy buszon zötykölődni, énekelni, beszélgetni. Hamar elrepül az utazással töltött idő és rendkívül kényelmes is. Ezért a busszal kényelmesen megtehető távok esetében, mindenképpen válasszuk ezt a közlekedési eszközt. Közösség formáló ereje van, ami megalapozza a jó hangulatot a kirándulás előttünk álló részére. A menetidő kötetlen és csak a csoporté a busz, nem tömegközlekedési eszköz ebben a formában, hanem privát.

Busszal az osztálykirándulásra

A legfontosabb, hogy megbízható cégtől kölcsönözzünk! Keressük fel a cég honlapját, nézzük meg a szolgáltatásokat már igénybe vevő utasok értékelését. Ha ilyet nem találunk bátran kérjünk referenciát! Figyelmesen járjunk utána a buszok műszaki állapotának, a sofőrök vezetési rutinjának. Megvan-e a cégnek minden engedélye, a sofőröknek az alkalmassági vizsgálata. Fontos, hogy belföldre vagy külföldre szeretnénk-e utazni, hiszen a nemzetközi személyszállításnak is nagyon szigorú szabályai vannak. Ezekről az Európai Unió Tanácsának 561/2006/EK rendeletében tudunk tájékozódni.

Szállásfoglalás

Manapság az interneten már minden információra szert lehet tenni, így a költségvetést és az igényeket tekintetbe véve kis túlzással pillanatok alatt meg lehet találni a legmegfelelőbb diákszállást. Használjuk a keresők szűrőit, így rá tudunk keresni természetközeli szállásokra, bográcsozási, sportolási lehetőségekkel vagy akár városközponti szállásokra, kulturális program vagy egyéb szórakozási lehetőségekkel.

Ha megvagyunk a fontos szempontok kiválasztásával és az alappillérek leszervezésével, jöhet a tartalom és programszervezés, melyek széles tárháza hatalmas lehetőséget rejt magában. Az osztálykirándulásokra mindig több felnőtt kísérje el a csoportot és jó ha a tanárokon kívül szülő is a csapattal tart.

Egy jól megszervezett osztálykirándulás a gyerekeknek és az őket kísérő felnőtteknek is kiváló és maradandó élmény lehet, így ne sajnáljuk az időt a tervek és ötletek alapos átgondolására.

 

 

Kérjen buszbérlés, kisbuszbérlés ajánlatot: gyors válaszadás, kedvező árak!
Minőségi és biztonságos személyszállítás, hazai és nemzetközi útvonalakon.